U Zenici danas obilježavanje Dana osoba s invaliditetom

Dugi niz godina ignorisanja i stavljanja u ladice rješavanja krucijalnih problema osoba s invaliditetom u našem društvu dovelo je do toga da su iste najmarginaliziranija kategorija i potpuno uskraćena za mnoga osnovna ljudska prava.

– Spisak je dugačak ali ovim putem istaknut ćemo onaj najočitiji a to je da sve kategorije društva u ovim teškim vremenima su dobile uvećana prava, ali doslovno sve, naravno osim osoba s invaliditetom. Ali tu nije kraj. Pored navedenog i dalje je prisutna diskriminacija po načinu sticanja invaliditeta te uskraćivanja bar minimuma prava osoba s invaliditetom prema Konvenciji UN o pravima osoba s invaliditetom kategorija 60-80% tjelesnog oštećenja organizma – navode iz Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK kao krovne organizacije sa područja ZDK.

Različitosti u ostavarivanju prava na ortopedska pomagala po kantonima, sveobuhvatna pristupačnost, javni prevoz i dalje da ne nabrajamo, su samo slova na papiru. Strategije koje su donošene i pravljeni izvještaji o realizovanom gdje se iznova konstatiralo neizvršenje ili mizerni procenti do 10% izvršenja što je uistinu žalosno. Ove godine smo odlučili da kao krovna organizacija u Kantonu, osoba s invaliditetom organizujemo šetnju u središtu Kantona, da vrlo često nevidljivi sada budu posebno vidljivi, da pokažemo da svi nivoi vlasti treba da počnu ozbiljno da se bave problematikom osoba s invaliditetom a posebno to akcentiramo na izabrane dužnosnike na svim nivoima koji se u proteklim godinama nisu iskazali nikako ili  djelomično, a naravno i čast izuzecima koji su shvatili ovu problematiku jako ozbiljno – ističu.

U sklopu obilježavanja 3.decembra – Dana osoba s invaliditetom bit će održana centrala svečana akademija, gdje će sve članice Koalicije nastojati uobličiti jedinstvene zahtjeve i  zauzeti stav po pitanju načina rješavanja nagomilanih problema.

– Nismo jedini, nismo najveći prioritet, ali smo tu diskriminirani, i zaslužujemo da nam se u okviru potpisanih  Konvencija i zakonskih regulativa posveti pažnja i veća istrajnost na rješavanju mnogih problema – navode na kraju saopštenja.

Mirna šetanja je zakazana za 11:59h, od robne kuće „Bosanka“, bulevarom pored zgrade kantonalnih institucija do Hotela Zenica.

zenit.ba

Prethodna objavaSljedeća objava