Ljeto u Bosni obećava zabavu: Koncerti regionalnih zvijezda, kulturni sadržaji…

Ljetna turistička sezona, od koje ugostitelji i radnici u turizmu očekuju mnogo, samo što nije počela. U nekim mjestima su planirani koncerti regionalnih zvijezda s ciljem da sa kvalitetnim sadržajima privuku što više ljudi. Tu su i neka naselja koja imaju veći broj jednodnevnih posjeta turista. U srednjoj Bosni ove godine novina su brojni kulturni i zabavni sadržaji, čiji je cilj privući goste i zadržati ih što duže. U Turističkoj zajednici Srednjobosanskog kantona nadaju se da bi broj posjeta mogao dostići onaj rekordni iz 2019. godine.

Bebek i Gibonni

Srednja Bosna je proteklih dana bila žarište školskih ekskurzija, ali i odredište brojnih gostiju, kako onih sa Zapada, tako i ljudi s Dalekog istoka. Nezaobilazne destinacije su Travnik i Jajce. Pored prirodnih bogatstava i ponude kulturno-historijske baštine, ove godine ljetna sezona obogaćena je i raznovrsnim kulturnim i zabavnim sadržajima.

– Pred nama je sasvim sigurno uzbudljiva i zanimljiva ljetna turistička sezona, koja će biti obogaćena brojnim koncertima i manifestacijama, te će svako moći pronaći nešto za sebe. Vrhunski program dešavanja u SBK-u svrstava ga u jednu od najatraktivnijih event destinacija u Bosni i Hercegovini i u ljetnom periodu, kazala nam je Aldijana Dizdar, portparolka Turističkog ureda Turističke zajednice SBK/KSB-a.

Najposjećenije turističke destinacije u SBK-u ovoga ljeta su Jajce, Travnik i Fojnica, posebno vodopad Jajce, Prokoško jezero i Vlašić, koji pored ostvarenih boravaka imaju i veliki broj jednodnevnih turista i najraznovrsnije vanpansionske sadržaje i programe.

Kraljevski grad Jajce posljednjih je godina postao i nezaobilazno kulturno odredište s nekoliko uspješnih festivala tokom ljetne sezone, koji se organizuju pod sloganom Doživi ljeto u Jajcu. Ove će godine Ljeto u Jajcu 2023. biti obogaćeno novim festivalom, koji nosi ime kakvo priliči kraljevskom gradu – #KraljevskiFestivalZabave. Festival će se održati u vrijeme praznika sv. Ivana Krstitelja, kada Jajce posjete desetine hiljada hodočasnika iz cijele Evrope.

Prvog dana Festivala, 23. juna, ispod vodopada u Jajcu nastupit će Jelena Rozga. Dan kasnije, također ispod vodopada, na scenu dolaze Željko Bebek i njegov bend. Inače, bogato ljeto u Jajcu je najavilo istoimeno kulturno-umjetničko društvo, koje je u maju bilo domaćin za oko 300 djece iz cijele Bosne i Hercegovine.

Od 1. do 6. augusta u Travniku će se održati kulturno-zabavna i privredna manifestacija Dani dijaspore. Tim povodom najavljen je veliki koncert popularne muzičke zvijezde Zdravka Čolića, koji će se održati 5. augusta na stadionu Pirota. Ovim Travnik nastavlja organizaciju koncerata velikih zvijezda, budući je na prvim Danima dijaspore, 4. augusta prošle godine, spektakularni koncert održao Halid Bešlić.

Zlatan Stipišić Gibonni održaće koncert 13. jula na tvrđavi Stari grad u Travniku. Nastupiće u sklopu manifestacije Travnik Summer Fest, koji se ove godine održava peti put. Svoj dolazak potvrdio je i ugledni glazbenik Nikša Bratoš, rođeni Travničanin.

YU Grupa, Edo Maajka i LET 3 ove godine će nastupiti na drugom izdanju CRASH FEST-a u Kreševu koji će se održati 11. i 12. augusta.

Drugi Beer Fest održat će se 2. augusta u Novom Travniku, u organizaciji udruge PRONT i portala Centralna.ba. Nastupiće rock skupina SARS iz Srbije.

Ovogodišnji Zenica Summer Fest počinje 4. augusta, spektakularnim performansom na otvorenju i velikim solističkim koncertom jedne od najpoznatijih rock grupa sa ovih prostora – grupe Van Gogh. Prva festivalska noć je istovremeno i prva noć tradicionalne Motorijade, koja se ove godine, drugi put, održava u okviru ZSF-a.

– Zenica Summer Fest je najveći ljetni muzički festival u regionu, u organizaciji i uz visoko pokroviteljstvo Grada Zenica, a u tehničkoj realizaciji JP RTV Zenica. U samo pet godina postojanja, oborili smo sve rekorde posjećenosti, a Grad Zenicu, na taj način, pozicionirali kao muzički centar regiona i grad u koji se dolazi! Iz ove perspektive možemo slobodno, samouvjereno i ponosno, bez ustručavanja reći da smo uspjeli napraviti brend po imenu ZSF, izjavio je Nandino Škrbić, direktor RTV-a Zenica.

Objasnio je da u prilog tome govori činjenica da Zeničani sa nestrpljenjem iščekuju početak Festivala, da dijaspora, praktično, planira godišnje odmore u skladu sa terminima Festivala, ali i da ih velika estradna imena zovu i nude nastupe i koncerte.

Zenica Summer Fest

– To je ogroman uspjeh ekipe koja neumorno, svih ovih šest godina, radi i gradi brend i rejting ovog zeničkog muzičkog festivala. Ono što je Sarajevo Film Festival za Sarajlije i BiH u cjelini u svijetu filma, to je Zenica Summer Fest za nas Zeničane, ali i sve Bosance i Hercegovce u svijetu muzike, poručio je Škrbić.

U deset festivalskih dana ovogodišnjeg, šestog Zenica Summer Festa, biće 29 dešavanja, za sve generacije. Planirani su nastupi 20 izvođača, koji će održati solističke koncerte, a pored toga, u programima učestvuje sedam udruženja, ali i tri bh. nacionalna društva – Preporod, Napredak i Prosvjeta.

Između ostalih, koncerte bi trebali održati: Jelena Rozga, Nihad Fetić Hakala, Laka & Mirela, Džejla Ramović, Zlatan Karić, Ermin Redžić Bubi, Antonija Čerkez, Nikola Rokvić, Kenan Dervišević, Denial Ahmetović, Hanad Džehverović i Peđa Jovanović.

Oslobođenje

Prethodna objavaSljedeća objava