Sutra protesti ispred zgrade Vlade ZDK?

Završen je sastanak sa novom Premijerkom Zeničko-dobojskog kantona, ministricom finansija i Sindikata radnika korisnika budžeta na temu Rebalans budžeta i isplata pomoći u iznosu 1.080 KM.

Kako saznajemo, premijerka Amra Mehmedić je iznijela svoje stavove, a do kraja dana će sazvati Vladu i javiti mogućnosti za isplatu.

Sindikati radnika korisnika budžeta u Zeničko-dobojskom kantonu u stanju su pripravnosti kada je u pitanju organizacija protesta, nakon informacije da im novoizabrana Vlada ZDK ne želi isplatiti 1.080 KM pomoći, što je početkom decembra predložila prošla vlada.

Premijerka Mehmedić preuzela dužnost, Vlada na prvoj sjednici obustavila nova zapošljavanja

Inače, ova odluka je donesena za vrijeme prošlog premijera ZDK Mirnes Bašića (SDA) koji je kazao da su se Vladi ranije obratili reprezentativni sindikati policije, zaposlenih u obrazovanju, pravosuđu i organima javne uprave, koji su tražili da se isplati jednokratna pomoć u skladu s Uredbom o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena, koju je donijela Vlada FBiH, a nakon čega je uputio dopis Ministarstvu finansija koje treba da sagleda mogućnost te dostavi konkretan prijedlog realizacije isplate pomoći.

Tada je kazao da će, ukoliko se sredstva ne budu mogla osigurati unutrašnjim preraspodjelama, Vlada predložiti Skupštini Izmjene i dopune Budžeta za 2022. godinu, kako bi se na taj način osigurala nedostajuća sredstva.

zenit.ba

Prethodna objavaSljedeća objava