Održan Nikoljdanski koncert u Zenici

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Zenica u Sokolskom domu je obilježilo 120. godina svoga postojanja i rada. Tom prilikom održan je prigodna manifestacija, koncert u izvođenju Etno grupe “Trag”.

Na samom početku uvodnu riječ imao je predsjednik SPKD “Prosvjeta” Zenica, gospodin Boško Jefić. Tom prilikom izrazio je zadovoljstvo što je ovo društvo uprkos svim problemima i finansijskim nedaćama uspjelo da vrati svoj stari sjaj i nastavi tradiciju.

U nastavku voditeljica manifestacije iznijela je neke historijske činjenice od nastanka udruženja pa sve do sadašnjosti.

Istaknuto je kako je Zenička Prosvjeta jedna je od tri koje aktivno djeluju u Federaciji BiH (pored Sarajeva, Mostara, Tuzle, Drvara) te kako je osnovana na samom početku XX vijeka, tačnije 1902. godine. Navedeno je kako je Prosvjeta nesmetano radila sve do 1949. godine kada prestaje sa svojim radom i ta pauza traje sve do devedesetih. Na prijedlog SGV-a 1995. godine društvo obnavlja svoj rad, a za prvog novog predsjednika izabran je Slobodan Stanojević koji je tu funkciju obnašao sve do 2001. godine kada na njegovo mjesto dolazi Miro Janjušić koji je potom također pozdravio sve prisutne i osvrnuo se na same početke. Od 2018. pa sve do danas funkciju predsjednika obnaša gospodin Boško Jefić.

Iz Prosvjete navode kako su u prethodnom periodu aktivne bile mnoge sekcije, od kojih posebno izdvajaju muzičku i likovnu sekciju.

Muzička sekcija imala je zapažene nastupe na vjerskim i novogodišnjim manifestacijama zajedno sa ostalim kulturno umjetničkim društvima na nivou grada Zenice i Teslića.

Likovna sekcija bila je aktivna od 1995-2014. godine. Istaknuti članovi više od pet godina bili su Dragoljub Marić i gđa Mitrović koji su imali 18 kolektivnih i samostalnih izložbi u Sokolani, Muzeju grada Zenice i Tesliću.

Tokom ovog perioda Prosvjeta je imala i svoju izdavačku djelatnost, te je izdala i nekoliko knjiga među kojima su knjige istaknutih zeničkih književnika Kemala Mahmutefendića i Adnadina Jašarevića, a posljednja u nizu je i zbirka pjesama mlade zeničke pjesnikinje Anele Suljagić čija se promocija održala u septembru ove godine.

U svrhu popularizacije i spasa od zaborava tradicionalne narodne pjesme sevdalinke SPKD Prosvjeta Zenica ove godine pokreće i konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz BiH i regiona u čast prve jugoslovenske pjevačice sevdaha koja je nastupila u prestižnoj pariškoj dvorani “Oliympia”, rođene Zeničanke Vuke Šeherović.

Već duži niz godina SPKD Prosvjeta Zenica organizuje Božićne i Vaskršnje koncerte. Vrši podjelu novogodišnjih paketića za najmlađe.

Ističu dobru saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom gdje zajedničkim angažmanom obilaze i pomažu nekolicini socijalno ugroženih porodica u Zenici i okolini.

I za kraj izlaganja navode kako u proteklu godina nisu imali finansijsku pomoć od kantonalnih i gradskih vlasti te da se nadaju kako bi se to u budućnosti moglo promijeniti.

klix.ba

Prethodna objavaSljedeća objava