Naredne godine u planu realizacija više ekoloških projekata u Zenici

Urbani zeleni otok smješten u zeničkom naselju Londža jedan je od niza projekata koje je Sektor za ekologiju i komunalne poslove Grada Zenica realizovao u godini na izmaku.

Projekat je obuhvatio uređenje zelenog urbanog otoka u centru grada gdje je većina prostora bila betonirana i bez prevelike količine zelenih površina, te postavljanje urbanog mobilijara.

Lokalitet se nalazi uz saobraćajnicu i parking, a povećanje zelene površine je imalo za cilj ublažavanje emisije prašine porijeklom iz saobraćaja.

Na prostoru se nalazi i cijenjena vrsta tise koja je ovim projektom izdvojena i očuvana.

– Urbani otok doprinosi smanjenju temperature na užem prostoru i bližoj okolini poboljšavajući na taj način uvjete boravka u ljetnim mjesecima, što je izuzetno važno uzimajući u obzir činjenicu da se Zenica usljed promjene klimatskih uticaja posljednjih nekoliko godina ubraja u najtoplije gradove Bosne i Hercegovine”, istakla je Jakuta Imširović, šefica Sektora za ekologiju i komunalne poslove.

Ovim projektom izvršena je ugradnja zidnih i podnih obloga na platou lokaliteta Londža i Maksuzija, te je postavljen urbani mobilijar (klupe, žardinjere i kante za otpatke).

Ukupna vrijednost projekta je iznosila 185.064,75 KM sa PDV-om, od čega je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH sufinansirao projekat sredstvima u iznosu od 80.500 KM.

Projekti koje Sektor za ekologiju i komunalne poslove Grada Zenica planira realizovati u narednoj godini su izgradnja nove dionice trim staze od Jalijskog do Blatuškog mosta u dužini od 1000 m, proširenje sjedećih mjesta na škarpi na desnoj strani obale rijeke Bosne na lokalitetu poznatom kao Turski park, te izgradnja parka na površini koja je smještena uz objekat “Centar za mlade” na lokaciji Jalija.

Također, u 2023. godini je planirana i nabavka stolova za teqball, stoni tenis i dr.

– Realizacijom navedenih projekata teži se ka stvaranju novog identiteta mikrolokaliteta, optimalnim korištenjem novih sadržaja s minimalnom izgradnjom koja se uklapa u pejzaž uz formiranje ekoloških i rekreativnih površina koje će u budućnosti unaprijediti život samih korisnika – poručila je Imširović.

Zenit.ba

Prethodna objavaSljedeća objava