Šefik prevario ljekare da je bolestan kako bi dobio penziju

Vijeće zeničkog Općinskog suda osudilo je Šefika Bajrića na tri i po godine zatvora zbog krivičnog djela prevare, odnosno jer je ljekare Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Sarajevo doveo u zabludu da boluje od depresivne psihoze, na osnovu čega mu je dodijeljeno rješenje o invalidskoj penziji.

Prema optužnici Tužilaštva ZDK-a, Bajrić je 17. septembra 2008. otpusno pismo Kantonalne bolnice Zenica, Služba za psihijatriju, sa neistinitim sadržajem da je bio na liječenju, priložio uz zahtjev za ostvarivanje prava iz mirovinskog/penzionog i invalidskog osiguranja Federalnom zavodu PIO/MIO, Kantonalnoj administrativnoj službi u Zenici.

Osim toga, priložio je izvještaj izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite te je lažnim prikazivanjem činjenica navedenih u otpusnom pismu doveo u zabludu kako ljekare pomenutog Instituta koji su naveli da kod Bajrića postoji prva kategorija invalidnosti zbog bolesti depresivna psihoza, tako i kod direktora FZ MIO/PIO, Kantonalne administrativne službe Zenica, koji je na osnovu takvog nalaza donio rješenje kojim se Bajriću priznaje pravo na invalidsku penziju od 179,61 KM, stoji u optužnici. Dvije godine poslije, u maju 2010. Bajrić je prilikom vršenja kontrolnog pregleda zdravstvenog stanja Institutu priložio otpusno pismo Kantonalne bolnice Zenica, Služba za psihijatriju, sa neistinitim sadržajem.
On je naveo da kod njega i dalje postoji prva kategorija invalidnosti zbog iste bolesti te je doneseno konačno rješenje kojim se optuženom priznaje pravo na invalidsku penziju od 179,61 KM počev od 14. maja 2009. koja mu je od tada pa do 30. aprila prošle godine isplaćivana u iznosu od 371,70 KM – stoji u optužnici.
On je, dodaje se, za 47.285,86 KM oštetio Federalni zavod MIO/PIO.

hayat.ba

Prethodna objavaSljedeća objava