Aktivnosti policije na obezbjeđenje utakmice UEFA “Liga nacija” između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Crne Gore 

Na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je formiran Štab čiji je osnovni zadatak planiranje i realizacija mjera na obezbjeđenju nogometne utakmice UEFA “Liga nacija” između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koja će se odigrati dana 23.09.2022. godine, sa početkom u 20.45 sati, na stadionu Bilino polje u Zenici.

Ovim povodom je sačinjen Plan obezbjeđenja, na osnovu kojeg će policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK, uz angažovanje i pomoć pripadnika drugih policijskih agencija, preduzeti sve potrebne mjere kako bi se navedena utakmica održala u bezbjednim uslovima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju.

Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu sa izdatim naredbama ovlaštenih službenih lica, kao i u skladu sa odredbama Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje. U cilju dosljedne primjene navedenih zakonskih odredbi, prvenstveno kada su u pitanju nedozvoljeni predmeti i protivpravna ponašanja, podsjećamo navijače na odredbe Člana 4. Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su definisani svi prekršaji iz naznačenog Zakona, opisane protivpravne radnje i ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja utakmice, te sankcije za utvrđene prekršaje.

Naznačenim zakonom je zabranjeno unošenje na stadion:
– bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje,
– pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.) i
– alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.

Kako bi se izbjegle gužve na ulazima u stadion, pozivamo navijače da ranije planiraju dolazak na naznačenu utakmicu. Također, bit će spriječen ulazak licima koja se budu ponašala nasilnički, kao i licima koja su pod uticajem alkohola ili narkotičkih sredstava. Obzirom da će na prostoru oko stadiona biti ograničeno parkiranje putničkih motornih vozila, pozivamo građane da parkiranje svojih vozila izvrše na drugim prostorima i u skladu sa režimom saobraćaja u gradu, te da u vozilima ne ostavljaju predmete koji bi mogli biti predmet izvršenja krivičnih djela.
Podsjećamo navijače na njihovu obavezu da postupaju u skladu sa naredbama izdatim od strane policijskih službenika kao i uputama predstavnika zaštitarskih agencija i drugih službenih lica. 

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.

Prethodna objavaSljedeća objava