Zeničko-dobojski kanton CIK-u dostavio liste za izbor delegata u Dom naroda PFBiH

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupšrine BiH, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i Vijeće naroda Republike Srpske sprovode se odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata Općih izbora 2022. godine.

Centralna izborna komisija BiH podsjeća nadležne organe vlasti da rok za provedbu navedenih posrednih izbora ističe 02. decembra 2022. godine.

U skladu sa odrebama Izbornog zakona BiH i Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, Centralna izborna komisija BiH provodi aktivnosti na provedbi posrednih izbora. U toku su aktivnosti nominiranja kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominiranih kandidatskih listi i kandidata.

Zaključno sa današnjim danom Centralna izborna komisija BiH je ovjerila kandidatske liste iz 4 kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda PFBiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona.

Također, Centralnoj izbornoj komisiji BiH su dostavljene kandidatske liste iz Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, Skupštine Kantona 10 i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, te su u toku aktivnosti na kompletiranju dokumentacije odnosno potpisivanju izjava nominiranih kandidata iz ova tri kantona, kako bi Centralna izborna komisija BiH mogla izvršiti neophodne provjere dostavljenih kandidatskih listi i nominiranih kandidata.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona i Unsko-sanskog kantona.

Narodna skupština Republike Srpske je Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Republike Srpske i trenutno se provode aktivnosti na potpisivanju izjava nominiranih kandidata, kako bi Centralna izborna komisija BiH nakon toga mogla pristupiti proceduri provjera kandidatskih listi i nominiranih kandidata.

Na danas održanoj 86. sjednici Centralna izborna komisija BiH je, pored ostalog, ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

zenit.ba

Prethodna objavaSljedeća objava