Zenički planinari Dan državnosti BiH obilježili pohodom na Lisac

Zahvaljujući upornim građanima I planinarima Zenice danas su na planinarskoj stazi Ostrožnica koja vodi prema planinarskom domu Lisac planinarskim pohodom obilježili Dan državnosti BiH pod nazivom “Odmori pa Upri”.
Da je ova staza uvijek izazov za planinare dokaz je današnji odziv od 26 učesnika planinara i građana Zenice 7 učesnika koji su se uključili za ovaj pohod a interesantno je da su se po prvi put usudili da idu ovom zahtijevnom stazom prema planinarskom domu Lisac..
Prema programu i planu organizacije učesnici su išli od sela Banlozi prvo su navratili i obišli grob brigadirke Jelene koji se nalazi uz samu dionicu puta za Vranduk. Tu je održan kraći istorijski čas gdje su se učesnici upoznali o tragediji brigadirke.
Dolaskom ispod podnožja Vranduškog turbeta gdje je bio i start uspona prema domu.

Gotovo cijelom stazom se čuo žubor šumskog potoka gdje su učesnici doživljavali pravu planinasku avanturu koju ova staza pruža.
Dolaskom do lokacije Velikog odmora dočekao ih je uređeni izvor koji je posvećen članu društva Sedinu Bajramoviću koji je ove godine preminuo. Izvor su uredili njegova porodica i prijatelji sa kojima se rahmetli Sedin družio. Krečući prema domu doživjeli su neuređenu stazu koja je devastirana sjećom šume.
Treba naglasiti da je tokom cijele staze bila gusta magla koja ih je pratila sve do planinarskog doma. Pored ovog lijepog vremena domaćin u domu Suad je sve učesnike počastio toplim planinaskim čajem. Nakon idućeg druženja jedna grupa učesnika krenula je nazad kući a drugi su ostali na noćenju u planinarskom domu Lisac. Podrška ovom pohodu bili su društveni planinarski vodiči, Željko Knez, Ratko Antunović, Goran Bojanović i Bernadun Kapo.
Pohodu su se odazvali pored članova društva i članovi PD “Željezara”, “Vedro”, “Azimut”, Tvrtkovac i građani Zenice.

Prethodna objavaSljedeća objava