Završeno snimanje dokumentarnog filma ‘Najljepše je đačko doba’ 

Ovih dana u Zenici je pala posljednja klapa za snimanje dokumentarnog filma „Najljepše je đačko doba“ u produkciji Studio Teatra. Radi se o trećem po redu dokumentarcu koji je producirala ova ekipa. Autorski tim ponovo čine Mirza Begović i Nusmir Muharemović.

Radi se o dokumentarnom filmu koji govori o životu tri bivša školska druga/drugarice koji su na početku rata devedesetih bili u tinejdžerskoj dobi. Ratni vihor ih je odnio na različite strane. Danas, 30 godina kasnije oni odgajaju novu generaciju. Šta žele za svoju djecu? Da li su mir, sigurnost i obrazovanje – želje koje su zajedničke svima?

Naziv filma ”Najljepše je đačko doba” je simboličan i odnosi se na krilaticu “Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba” koja je bila sinonim za mladalačku bezbrižnost i drugarstvo a koje je našim protagonistima bilo prekinuto ratom.
Svoje priče sa nama su podijelili Biljana Trifković, Marijo Zakić i Anes Zukić.

Biljana Trifković, profesorica predškolskog odgoja i obrazovanja. Radi kao direktorica Richmond Park international Preschool Zenica.

Marijo Zakić je drugi akter u filmu. On je trener karate kluba “Čelik”, muzički kantautor i frontmen zeničke grupe AMA GAMA.

Marijo je osim toga i maratonac, triatlonac, alpinista, aktivista. Anes Zukić je bivši fudbaler, koji je svoju karijeru gradio u BiH, Finskoj i Kini. Trenutno je aktivan na muzičkoj sceni kao gitarista što je njegova druga ljubav.

Projekat „Najljepše je đačko doba – doprinos mirotvornim aktivnostima u BiH kroz podizanje svijesti o značaju mira putem dokumentarnog filma” dio je projekta „REKOM mreža pomirenja” koji finansijski podržava Evropska unija.

Izneseni stavovi isključiva su odgovornost Udruženja za promociju i razvoj kulturnih aktivnosti „Studio teatar“ Zenica i ne odražavaju nužno stavove Evropske unije.

Film će biti tehnički prilagođen za TV prikazivanje, te ćemo ga distribuirati lokalnim TV stanicama u BiH kako bi ga pogledao što veći broj gledalaca.

Premijera filma je planirana krajem decembra ove godine.

zenit.ba

Prethodna objavaSljedeća objava