U Muzeju grada Zenice promocija knjige i izložba ilustracija

U Zenici će u ponedjeljak sa početkom u 18 sati biti održana promocija knjige “Rijeke pune priča” autorica Vanje Lazić i Jasmine Čaušević.

– Knjigu “Rijeke pune priča” smo namijenile djeci i mladima. Ideja nam je bila da im predstavimo i približimo rijeke na malo drugačiji način – da saznaju najvažnije informacije o rijekama, da ih upoznamo sa ljepotom i jedinstvenom pričom svake rijeke i da, na kraju, ukažemo na ekološke probleme koji ih realno i kontinuirano ugrožavaju. Željele smo da se kroz priče i ilustracije svi zajedno sjetimo zašto volimo rijeke, šta nam rijeke znače, koliko je svaka rijeka moćna, zanimljiva i posebna. Zadivila nas je činjenica da većina rijeka nosi ženska imena, tako smo odlučile da naše ilustracije antropomorfno (čovjekoliko) prikazuju rijeke. Rijeke koje nose ženska imena – Bosna, Bregava, Drina, Krivaja, Neretva, Pliva, Rakitnica, Sana, Sava i Una prikazane su kao snažne, umorne, prkosne, zatrpane smećem, ili ukrašene svojim simbolima, a u knjizi ćete pronaći još i Trebižat i Vrbas, dvije rijeke koje nose muška imena – navode autorice.

O knjizi će na promociji govoriti Vanja Lazić i Jasmina Čaušević autorice knjige.

Razgovor će moderirati Lamija Begagić, a gost će biti Saudin Merdan predsjednik Centara Bolkay, biolog i aktivista za zaštitu rijeka.

Knjigu će biti moguće kupiti na otvorenju izložbe.

Projekat podržalo Fond Otvoreno društvo BiH.

zenit.ba

Prethodna objavaSljedeća objava