Skupština ZDK danas bira delegate za Dom naroda FBiH

Nastavak konstituirajuće sjednice 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zakazan je za danas, sa početkom u 10.00 sati, a na dnevnom redu će biti samo izbor delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Prvi dio sjednice održan je 21. novembra, kada je predsjedavajući 8. saziva te predsjednik Kluba Bošnjaka novog saziva SZDK, Ćazim Huskić iz SDA, prekinuo sjednicu zbog činjenice da Klub Bošnjaka nije izabrao svog kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg.

Klub Hrvata na svom zasjedanju tada je izabrao Dejana Kovačevića iz NiP-a, a Klub Srba Gorana Bulajića iz koalicije DF/GS. Međutim, stranke nove parlamentarne većine (BHI-KF, SDP BiH, DF/GS, NiP, NS i jedna zastupnica NES-a, op.a.), koje su tada imale natpolovičnu većinu od 18 zastupnika (SZDK ima 35 zastupnika-op.a.), nastavile su tu sjednicu te su Kovačevića izabrale za novog predsjedavajućeg, Bulajića za prvog zamjenika, a Behiju Kulović iz Naše stranke, čiji izbor nije potvrdio Klub Bošnjaka, za drugu zamjenicu predsjedavajućeg SZDK.

Tada je formiran i Kolegij SZDK, ali bez SDA, HDZ-a i SBB-a, čiji su zastupnici, zajedno s jednim zastupnikom NES-a, napustili sjednicu. Tako je današnji nastavak sjednice, posredstvom protokola Stručne službe SZDK, zakazao Ćazim Huskić, ali i sa svoje mejl-adrese Dejan Kovačević, koji je prvobitno zasjedanje bio zakaza za jučer, u 11.00 sati.

Kovačević je naveo kako je, zbog činjenice da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina (CiKBiH) nije bila ovjerila liste za izbor delegata za DNPFBiH, bio prinuđen zakazati sjednicu za danas, također u 10.00 sati.

CiK BiH je, u međuvremenu, u utorak ovjerio svih 11 listi za DNPFBiH iz SZDK, od kojih su tri liste predložili politički subjekti. Šest listi ovjereno je za izbor četiri bošnjačka delegata (politički subjekti NiP i BHI-KF te četiri zastupnika, od kojih dvije liste zastupnika iz SDA te po jednog iz SBB-a i NES-a), tri za dva hrvatska (lista SDP-a te dvije liste zastupnika HDZ-a) te dvije liste za izbor dva delegata za DNPFBiH iz reda Srba (jedan zastupnik SDP-a BiH te koalicije DF/GS), a to znači da će Mladen Simić (SDPBiH) i Goran Bulajić (DF/GS), koji su i jedini članovi Kluba Srba u ovom sazivu SZDK, sigurno biti i delegati iz ovog kantona u DNPFBiH.

SZDK nema zastupnika iz reda Ostalih pa se neće ni birati jedan delegat, koliko se, po rasporedu CiKBiH, iz ovog kantona trebalo birati za Dom naroda Parlamenta FBiH.

zenit.ba

Prethodna objavaSljedeća objava