Renić: Nikad ga nisu demantirali, ali su ga zato uhapsili i sude mu za „Verbalni delikt“

Svjedoci smo da je prije otprilike mjesec dana uhapšen naš sugrađanin Ivan Ćuro, istinski borac za pravdu, borac protiv korupcije i borac za Bosnu i Hercegovinu u punom smislu te riječ.

Svjedoci smo da je prije otprilike mjesec dana uhapšen naš sugrađanin Ivan Ćuro, istinski borac za pravdu, borac protiv korupcije i borac za Bosnu i Hercegovinu u punom smislu te riječ

Svaki čovjek bez obzira na svoje političko opredjeljenje ima potpuno pravo slobode mišljenja, izražavanja, govora, razmišljanja i promišljanja. Ta prava su stekli rođenjem, ona su neotuđiva, niko ih ne može dati, niti ih oduzeti, ta prava su temelji ljudskih prava i slobode. Svjedoci smo da je prije otprilike mjesec dana uhapšen naš sugrađanin, istinski borac za pravdu, borac protiv korupcije i borac za Bosnu i Hercegovinu u punom smislu te riječi, a gdje su svi građani jednakopravni i to na svakom pedlju. Uhapšen je čovjek koji je argumentirano kritizirao sve stupove vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu i BiH. Kritizirao je pravosudne, političke, pa i policijske funkcionere svih nivoa, bez obzira o kome se radilo. I nikad ga nisu demantirali, ali zato jesu uhapsili i sude mu za „Verbalni delikt“ upravo isti oni koje je kritizirao. Svjedoci smo režimske hajke na neovisne i objektivne novinare koji kritiziraju sve i svašta, a zadnjih dana je najaktuelnija tema napada na novinara i urednika FACE TV-a, Senada Hadžifejzovića.

Svjedoci smo i najnovije inicijative novoizabranog Predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, koji svim silama gura set zakona o „Verbalnom deliktu“ u Narodnu Skupštinu Republike Srpske, a radi se o Zakonu o sprečavanju širenja lažnih vijesti, Zakonu o sprečavanju jezika mržnje, Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede kao krivičnog djela te proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka. To u konačnici znači zabraniti drugačije mišljenje od onog koje vlada, a što je svoj epilog doživjelo još prije mjesec dana u Zenici, hapšenjem facebook profila pod pseudonimom „Nikola Kavezić“, čitaj Ivan Ćuro. Žalosna je činjenica da ga hapsi tužilaštvo i MUP ZDK koji su prema mojim informacijama koje sam dobila od anonimnih izvora iz tužilaštva i MUP-a ZDK, u direktnom sukobu interesa, baš kao i Federalno tužilaštvo. Ostaje nejasno kako su ga mogli hapsit ako su u sukobu interesa? Možda odgovor leži u riječi „Odmazda“, koja na najkraći mogući način opisuje ovaj čin nezakonitog hapšenja i gušenja kritike. Ovim putem pozivam sve međunarodne funkcionere, počev od Američke ambasade u BiH, OHR-a, predstavnika EU u BiH i svih ostalih koji su zagovornici kritičke misli da osude ovaj nezakonit čin kojim se udarilo na ono najvrijednije, slobodu govora, mišljenja, razmišljanja i promišljanja, kao i pravo na izražavanje, te pravo na pravičan postupak. Ovim činom hapšenja, vlastodršci su odlučili svoje kritičare strpati u zatvore, čime su samo potvrdili ono o čemu je ovaj mladi čovjek pisao. Javljaju mi se i Ivanovi prijatelji, poznanici, komšije, žale se da su uznemireni zbog svega, a pogotovo zbog učestalih policijskih pretresa i demonstracije sile, kako kažu samo zato što je „onaj nešto pisao“! Gospodo, neće vam proći, jer za vas vrijedi ona stara latinska „Piscis primum a capite foetet – Riba najprije smrdi od glave“.

Pozivam javnost i medije da sa velikom pozornošću prate ovaj slučaj, jer danas je to Ivan, a sutra, ko zna ?

S poštovanjem,

Sanja Renić, zastupnica (BHI KF) u Skupštini ZDK.

Izvor : thebosniatimes.ba

Prethodna objavaSljedeća objava