Pomozimo Sedini Babanović da ozdravi 

Teško oboljeloj samohranoj majci, Sedini Babanović, hitno je potrebna pomoć dobrih ljudi. Za operativni zahvat u Turskoj potrebno je prikupiti 17.500 eura, što ona nije u mogućnosti obezbijediti, jer je nezaposlena.

Dok su njeni vršnjaci bezbrižno uživali u djetinjstvu, Sedina je najveći dio svog odrastanja provela je u bolničkim sobama. Imala je samo jedan san, da ozdravi.

Rođena sa teškim deformitetom kukova, do desete godine je imala mnogo liječničkih intervencija, a svoje prve korake je napravila tek sa dvije godine.

Ratna dešavanja u našoj zemlji, nažalost, uslovila su pogoršavanju zdravstvenog stanja naše sagovornice. Kako kaže, tada su je ljekari pokušali izmjestiti iz zemlje, ali bezuspješno.

“Kada se rat završio, ovdje sam uradila prvu operaciju, nažalost neuspješno. Za godinu i po ponovo. Stanje se pogoršavalo”, kaže Sedina.

Ova 43-godišnjakinja do sada je imala 28 operativnih zahvata, ali i pored bolesti s kojom se lavovski bori, kaže nailazila je od ranog djetinjstva kako na vršnjačko nasilje zbog invaliditeta tako i na pogrešno postavljene liječničke dijagnoze koje su je dovodile u sve teže stanje.

“Na moju žalost, od samog početka liječenja, ja sam bila u pogrešnim rukama. Bila sam kod dječijeg hirurga, koji me nikada nije uputio ortopedu. I ortopedi su ustanovili da je pogrešno liječenje bilo, jako kasno se počelo sa operacijama”, kazala je Sedina, koja svakodnevno trpi jake bolove koji su iscrpljujući.

Danas, ovoj samohranoj majci dvanaestogodišnjeg dječaka pomoć pomoć je potrebna više nego ikad. Zbog infekcija, njeno oboljenje se pogoršalo i hitno joj je potrebna operacija na kukovima koju nije moguće izvesti u našoj zemlji, pa spas vidi na nekoj od klinika u Turskoj.

“Ugrađena desna proteza već 16 godina treba da se mijenja. Imala sam tešku infekciju kuka, pa se mnogi ljekari ograđuju od operacije koja je jako rizična”, kazala je Babanović, istaknuvši da operaciju zbog toga nije moguće obaviti u našoj zemlji.

Iako rizična, ova operacija je jedini spas za Sedinu, kako bi svoj život nastavila bez svakodnevnih poteškoća i otežanog hoda.

“Kada se sanira infekcija i desni kuk, ja moram ugraditi i drugi, lijevi koji je u jako lošem stanju. Svake sedmice primam blokade koje koštaju 100 KM i injekcije, ali nema baš nekog efekta, jer se taj kuk mora hitno raditi”, naglašava Sedina.

Sve ovo jako teško podnosi i njen sin, kojem je najveća želja da njegova mama ozdravi. A spasa nažalost nema bez pomoći humanih ljudi.

“Molim sve ljude dobre volje da mi pomognu, nisam u mogućnosti sama sve ovo podnijeti”,apeluje Babanović.

Svi koji su u mogućnosti da pomognu Sedini to mogu učiniti uplatama na broj žiro računa: 134-010-01082122-53 na ime Sedina Babanović. 

Prethodna objavaSljedeća objava