Osvanule “smrtovnice” koje skreću pažnju na problem femicida

Na ulicama preko 20 gradova širom Bosne i Hercegovine jutros su osvanule smrtovnice kojima se želi alarmirati javnost i skrenuti pažnja na femicid. Smrtovnice su osvanule u gradovima: Zenica, Sarajevo, Tuzla, Mostar, Gacko, Maglaj, Doboj, Tešanj, Istočno Sarajevo, Brod, Bijeljina, Bugojno i još nekoliko gradova.

U Zenici su “smrtovnice” prema informacijama koje smo dobili od čitatelja osvanule kod DM marketa u centru Grada Zenica.

Prema podacima koji su istaknuti na smrtovnicama, dvije od tri ubijene žene, u dobi od 16 do 63 godine, ubili su njihovi partneri, bivši partneri, muževi ili bivši muževi, od kojih su mnogi i ranije osuđivani za krivična djela nasilja u porodici ili nasilničko ponašanje prema ženi.

Apeluju na građane da prijavljuju nasilje nad ženama i djevojčicama prije nego što ono eskalira u ubistvo. Također, ovo je svojevrsni poziv odgovornima da prate i sankcionišu počinioce nasilja, prije nego što postanu ubice.

Podsjećamo, 25. novembra obilježen je Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a razna Udruženja i obrazovne institucije su se uključila u globalnu kampanju pod nazivom “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama”.

  1. novembra Udruženje “Medica” Zenica je izlaskom na ulicu i podjelom promotivnog materijala u cilju podizanja svijesti o problemu nasilja nad ženama započeo svojih 16 dana aktivizma. Također, Studio Teatar je na Youtube platformi besplatno podijelio dokumentarno-igrani film “Bez glasa”, a studentice Filozofskog fakulteta Zenica su izveli performans “Stop nasilju”.

Podsjećamo, nedavno je objavljen podatak da je u posljednjih sedam godina prijavljeno 60 ubistava nad ženama.

zenit.ba

Prethodna objavaSljedeća objava