Održana radionica “Ljekovito bilje, prilika za ruralni razvoj”

Prilika za dodatnu zaradu ženama s područja Babina Radionica „Ljekovito bilje, prilika za ruralni razvoj“, u organizaciji WWF Adria u BiH, održana je sinoć u prostorijama Mjesne zajednice Puhovac.

Dio je to projekta „Mreža Babina Tvrtkovac“, posvećenog zagovaranju proglašenja zaštićenog područja na teritoriji Zenice.

Prilika za dodatnu zaradu ženama s područja Babina Radionica „Ljekovito bilje, prilika za ruralni razvoj“, u organizaciji WWF Adria u BiH, održana je sinoć u prostorijama Mjesne zajednice Puhovac.

Dio je to projekta „Mreža Babina Tvrtkovac“, posvećenog zagovaranju proglašenja zaštićenog područja na teritoriji Zenice.

Jedan od ciljeva je i stvaranje uslova za razvoj lokalnih inicijativa na području mjesnih zajednica koje se nalaze u obuhvatu i u neposrednoj blizini potencijalnog zaštićenog područja prirode. 

Grupa od 30-ak žena iz Puhovca, Briznika, Arnauta i Varde okupila se u prostorijama Mjesne zajednice Puhovac, kako bi saznala više o mogućnostima plasmana proizvoda od ljekovitog bilja, prvenstveno nevena, na tržištu Bosne i Hercegovine.

O mogućnostima uključivanja u proizvodnju ljekovitog bilja za tržište, prisutne je upoznala direktorica firme Promelem iz Zenice, Mirela Kubura.  

Učesnici u Radionici zanimali su se za način uzgoja i uslove za saradnju sa ovim domaćim proizvođačem preparata od ljekovitog bilja.

Ovakva vrsta saradnje mogla bi brojnim domaćinstvima sa ovog područja osigurati solidan dodatne prihode, s obzirom da je praksa prikupljanja ljekovitog bilja i proizvodnja preparata na bazi bilja, uglavnom za vlastite potrebe, vrlo prisutna u ovim krajevima.  

Radionica je rezultirala i konkretnim dogovorima o budućoj saradnji sa ovim proizvođačem, koji će već početrkom 2023. početi sa otkupom ljekovitog bilja na ovim prostorima. 

Firma Promelem je mlado preduzeće, koje se bavim proizvodnjom prirodne kozmetike i BIO preparata. Proizvod je inicijtive jednog poduzetnika iz Zenice, koji živi i radi na relaciji Njemačka – Bosna i Hercegovina i vezan je za rodno Babino.

Ideja je da se na području Babina iskoriste prirodni potencijali kako bi se pokrenula proizvodnja domaćeg samoniklog i drugog ljekovitog bilja, kojim ovi prostori obiluju.  

Ovaj je projekat povezao ovu zanimljivu poslovnu inicijativu i proizvođače ljekovitog bilja iz više mjesnih zajednica koje geografski pripadaju budućem zaštićenom području Babina-Tvrtkovac.  

Granice potencijalno zaštićenog područja na teritoriji grada Zenice, prostor od oko 60 kvadratnih kilometara, utvrđene su i u prostorno-planskoj dokumentaciji, Strategiji razvoja grada Zenice i aktuelnom Prostornom planu za grad Zenicu, a zahvaljujući inicijativama nevladinog sektora, već je izvjesno da će Zenica u skoro vrijeme zakonski zaštititi oko deset posto svoje teritorije. 

Firma Promelem nastavlja se povezivati sa potencijalnim komintentima na području cijele Bosne i Hercegovine. Već su uspostavili saradnju sa proizvođačima smilja u Hercegovini, a planiraju saradnju sa proizvođačima koji se bave plantažnim uzgojem ljekovitog bilja na području cijele BiH. 

Proizvođači ljekovitog bilja mogu se povezati sa firmom Promelem, putem mejla: [email protected] i info@promelem,ba. Web stranica Promelema je na adresi: www.promelem,ba.  

Ovom prilikom je pokrenuta inicijativa za formiranjem udruženja žena Babina, koje bi okupljalo članice iz nekoliko mjesnih zajednica, s ciljem realizacije zajedničkih projekata koji bi doprinijeli poboljšanju standarda života u ovom dijelu Zenice.

Izvor : zenit.ba

Prethodna objavaSljedeća objava