Nikada manje brucoša na UNZE 

Danas će biti okončan drugi upisni rok studenata na UNZE u prvu godinu I ciklusa studija u akademskoj 2022/2023. godini. Rangiranje kandidata i prijemni ispiti na fakultetima u Zenici obavit će se od 19. do 23. septembra.

Nastavljen je trend opadanja broja upisanih studenata u prvu godinu na zeničkom Univerzitetu. Na drugom upisnom roku na fakultete UNZE-a prijavljeno je 149 studenata I i II ciklusa studija, pa bi ukupan broj upisanih na prvom i drugom roku bio 625, doda li se broj od 476 upisanih u prvom roku. Razočarani su ovim podatkom i u Rektoratu UNZE.

“Nismo zadovoljni, jer je to 120 studenata manje nego prošle godine, koliko smo upisali. Ostalo nam je još 410 slobodnih mjesta na svim studijskim programima u odnosu na planiranih 1035 studenata za upis na prvi i drugi ciklus u oba roka”, kazao je prof.dr. Jusuf Duraković, rektor UNZE.

prof. dr. Jusuf Duraković

Trend smanjenog broja upisanih studenata ne bilježi samo Univerzitet u Zenici, s istim problemom se susreću i ostale visokoškolske ustanove u našoj zemlji. Mišljenje struke je da je pravo vrijeme da se razmišlja o poduzimanju dugoročnih mjera i analiza, kako bi se pokušala iznaći rješenja do zaustavljanja ovakvog trenda. A naš sagovornik ističe, da UNZE već radi na tome.

“Ovo nije samo problem UNZE, nego i našeg osnivača. Mi ćemo morati napraviti detaljnu analizu sa našim osnivačem u kojem smjeru dalje razvijati UNZE”, mišljenja je Duraković.

Među dugoročnim mjerama koje bi stale u kraj problemu smanjenog broja upisanih studenata naš sagovornik vidi u poboljšanju kvaliteta visokog obrazovanja, otvaranju atraktivnih studijskih programa, koji će nakon okončavanja studija omogućiti brzo zapošljavanje, kao i privlačenju stranih studenata. Pokazuje to i popunjenost mjesta na određenim fakultetima.

Rektor Duraković upozorava, da ukoliko ne bude dovoljnog interesa za određenim studijskim programima, kako se to do sada pokazalo, bit će prinuđeni da ih zalede, jer ne smiju, kako kaže, trošiti toliko novca za nečim za šta nema interesa. S druge strane ističe da su se mjera kroz otvaranje novih studijskih programa pokazale pojačanim interesom studenata kojih je najviše upisano na studijskom programu za zaštitu životne sredine, Zaštite na radu i Softverskom inženjerstvu kao i programu za tjelesni odgoj i sport.

Zenicainfo

Prethodna objavaSljedeća objava