Mirna protestna šetnja podrške roditeljima nedužno ubijene djece

Prošle sedmice izrečena je presuda za petero optuženih u predmetu “Zijad Mutap i drugi” koji se vodio pred Sudom Bosne i Hercegovine u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića. Optuženi su u prvostepenoj presudi oslobođeni krivice.

Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine obuhvatila je Zijada Mutapa, zatim njegovu kćerku Alisu Ramić koja je bila sa Dženanom u noći februara 2016. kada je mladić stradao. Među optuženima bili su i policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela “Crystal” Muamer Ožegović.

Suđenje je trajalo nešto duže od godinu, a pozvan je veliki broj svjedoka od kojih su mnogi bili zaštićeni svjedoci, a koji su otkrili do sada nepoznate detalje.

Memići i njihov pravni zastupnik Ifet Feraget tvrde da Alisa Ramić i visokopozicionirani pojedinci u institucijama prikrivaju stvarne uzroke smrti. Među najodgovornijima za to ističu upravo Burzić koja je suspendovana s pozicije sutkinje Suda Bosne i Hercegovine nakon što je protiv nje pokrenuta istraga.

Oštro kritikuju i rad aktuelne glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije.

Nezadovoljstvo radom institucija na ovom slučaju je iskazivano protestima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ali i u drugim bh. gradovima.

Povodom prvostepene presude neformalna grupa građana Zenice će u subotu, 10.12.2022. godine, održati mirnu protestnu šetnju.

Kako kaže Medina Juhić, jedna od organizatora, cilj ove šetnje je davanje podrške roditeljima nedužno ubijene djece.

– Tražimo od nadležnih da preuzmu odgovornost i pravedno presude u svakom od slučajeva. Vjerujemo da su porodice ožalosćenih na izmaku snage kada je u pitanju borba za istinom i pravdom, a mi kao sugrađani možemo pružiti podršku i dati im snage za dalju borbu. Neophodno je da pravosuđe BiH korektno, bez pristrasnosti, radi svoj posao jer na mjestu svake žrtve može biti nečiji član porodice – kazala je Juhić za Radio ZENIT.

Ističe također da se ova šetnja odnosi na svu djecu čija ubistva nisu rasvijetljena.

Inače, okupljanje je planirano sa početkom u 12:00 sati ispred zgrade Gradske uprave Grada Zenica.

Pozivaju ovim putem sve predstavnike vlasti, političkih partija, novinare i ostale sugrađane da se pridruže ovoj protestnoj šetnji kako bi poslali snažnu poruku podrške i borbe za istinom i pravdom.

zenit.ba

Prethodna objavaSljedeća objava