KUD “Plamen-Zenica” organizovao 11. etno-folklorne susrete

Kulturno-umjetničko društvo „Plamen-Zenica“ sinoć je bilo domaćin 11. Etno- folklornih susreta u Zenici. Ova manifestacija, simboličnog naziva „Folklor se igra srcem“  okupila je stotine učesnika iz Mostara, Kozarca, Zenice, Hadžića, ali i i Turske.

Najstarije zeničko Kulturno-umjetničko društvo sinošnjim folklornim susretima unijelo je dašak tradicije i na daske koje život znače u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, na zadovoljstvo velikog broja prisutnih ljubitelja tradicionalnih igara.

„Mi nastojimo da sačuvamo našu kulturu i običaje, trudimo se i nadamo se da ćemo i uspjeti u tome“, kazao je Haris Muminagić, predsjednik KUD „Plamen“.

Ova Manifestacija je bila prilika i za potpisivanje Memoranduma o saradnji domaćina sa KUD „Bijelo Polje“  iz Mostara.

„Mi želimo da smo u mislima i poslu zajedno oko očuvanja kulturne baštine i naših naroda BiH, a drugi cilj je da stvaramo dobru saradnju i organiziramo zajedničke manifestacije. Samim tim pozivamo sve naše prijatelje da uđu u naš kolektiv kako bismo na određeni način spasili ovaj dio kulture i doveli mlade ljude kako bi spasili našu tradiciju i prenosili je sa koljena na koljeno“, ističe Miralem Gluhović, predsjednik KUD „Bijelo Polje“ , naglasivši važnost održavanja ovih manifestacija kojim se od zaborava čuva bogata kultura i tradicija svih naroda BiH.  

zenicainfo.ba

Prethodna objavaSljedeća objava