Koliko centralno grijanje košta u Zenici, Tuzli i Banjoj Luci, a koliko u Sarajevu

Najskuplje centralno grijanje za stan od 60 kvdrata je u Sarajevu i mjesečni račun trenutno iznosi 190,71 marku. U Zenici grijanje stana iste kvadrature košta 171,25, Tuzli 89,28, a u Banjoj Luci 85 maraka sa PDV-om.

U Sarajevu je najskuplje centralno grijanje. Nakon poskupljenja plina u oktobru ove godine i Toplane su digle cijenu grijanja za 16,53 posto, pa se trenutno za stan od 60 kvadrata plaća 190,71 sa PDV-om.

U Sarajevu se stanovi ne griju pet mjeseci u godini, ali i tada potrošači plaćaju takozvani mjesečni paušal i on za stan od 60 kvadrata iznosi 54,77 maraka sa PDV-om.

Javno preduzeće Grijanje Zenica koristi energiju iz ArcelorMittala, a korisnici centralnog grijanja u ovom gradu zagrijavanje stanova plaćuju u ovisnosti koliko mjesec ima dana.

– Cijena grijanja za 31 dan u mjesecu za polugodišnji obračun košta za stan od 60 kvadrata 171,25 maraka sa PDV-om. Po godišnjem obračunu za stan od 60 kvadrata plaća se 85,85 maraka sa PDV-om. To uglavnom plaćaju penzioneri i potrošači koji ne mogu mjesečno izdvojiti 171 marku i počinju avansno plaćati od 1. jula i tako da na godišnjem nivou plate istu cijenu kao i ostali potrošači – rekao nam je Kelmen Baždalić, iz JP Grijanje Zenica.

Centralno grijanje Tuzla svoje potrošače snabdijeva energijom iz Termoelektrane Tuzla.

Korisnici centralnog grijanja u Tuzli zagrijavanje stanova plaćuju u ovisnosti koliko mjesec ima dana. Za stan od 60 kvadrata koji se zagrijava u mjesecu sa 31 danom mjesečni račun iznosi 89,28 marke sa PDV-om. Grijanje plaćaju samo šest mjeseci, od 15. aprila do 15. oktobra.

Eko toplane Banja Luka zagrijavaju stanove i poslovne prostore gdje je glavni energent biomasa kroz iskorištavanje različitih drvnih otpada.

Centralno grijanje plaća se 12 mjeseci u godini i mjesečni račun za stan od 60 kvadrata građani Banja Luke plaćaju oko 85 maraka sa PDV-om.

faktor.ba

Prethodna objavaSljedeća objava