Ko ima monopol nad taksi prevozom u Zenici, gdje odlazi novac, kako kupuju skupocjene automobile? 

Na području Zenice registrovano je 150 taksista, međutim od ovog broja svega njih 30 do 50 uistinu i radi na ulicama grada i pružaju uslugu prevoza.

I dok je u drugim gradovima uređena ova usluga, nažalost, zeničko Udruženje taksista ništa ne čini kako bi unaprijedili trenutno stanje.

Međutim, uredno od taksista najprije naplate članstvo odnosno pristupnicu u Udruženje, od čega ostvaruje odlične prihode, a potom se plaća i redovna mjesečna članarina.

I dok je misterija gdje odlazi taj novac, odnosno ne investira se u unapređenje usluga, Zenica se ne može pohvaliti da u 21. vijeku ima call centar putem kojeg bi građani mogli nazvati taksi zbog čega su primorani “hvatati” taksiste po Bulevaru, mahati im rukama…

Osim toga, poražavajuće je i to kako se zloupotrebljava ova djelatnost pa se zenički “taksisti” zapravo najmanje bave taksiranjem. Većini je to samo prilika za ostvarivanje staža, dok se istovremeno bave drugim poslovima zbog kojih je taksiranje samo mrtvo slovo na papiru. To objašnjava i činjenicu da ćete u Zenici vidjeti skupocjeni automobil sa taksi oznakama, a ptice na grani znaju da je takvo vozilo nemoguće kupiti ako je kupljen novcem zarađenim taksiranjem. 

Osim što nekome “otimaju” hljeb iz ruke, jer postoje građani koji bi se bavili ovim poslom i bio bi im jedini izvor zarade, u Udruženju taksista redovno se protive zapošljavanju novih taksista pa su nedavno jedva dozvolili prijem svega dva nova taksi prevoznika. 

Mnogi koriste i mogućnost privremene odjave taksiprevoza, dok istovremeno zauzimaju mjesto i tako onemogućavaju da rade oni koji bi to uistinu željeli i u potrebi su da zarade za egzistenciju. 

-Prijave se samo mjesec i odmah ide privremena odjava, zauzimajući tako mjesto da se neko drugi ne može prijaviti. Čak 56 potencijalnih taksista trenutno čeka na dozvolu odnosno posao, ali Udruženje se buni i ne da ljudima da rade pa su tako nedavno odobrili prijem svega dva taksi prevoznika. Žalosno, bune se da neko zarađuje hljeb, a od novca koji dobivaju ne ulažu ništa. Davno su mogli i trebali razviti softver da građani nazovu taksi, a ne da se prvo moraju nahodati do lokacije, tipa Bulevara, kojom najčešće prolaze taksisti – govori naš sagovornik. 

Ističe da je mnoštvo taksista uključeno u šverc, preprodaju, a dosta njih se bave i muzikom, dok najmanje, ustvari, obavljaju uslugu taksiprevoza.

-To se podhitno mora urediti. Neko ih treba konačno početi kontrolisati. Ako žele biti taksisti, neka to i rade. Zenica zaslužuje call centar za taksi; neka se podijele u dvije smjene i svi će raditi. Konačno treba i Udruženje ulagati sredstva, a manje se baviti prijemom odnosno držati monopol nad prijemom novih taksista – ističe naš sagovornik. 

I dok sve djeluje uređeno i bez problema, neko zadovoljno trlja ruke dok 56 ljudi čeka da dobije posao taksiprevoznika. Međutim, to ne mogu jer ovi trenutni dižu glas protiv, koristeći za to i Udruženje, a njihova vozila najmanje su na ulicama Zenice. Ali, nemojte se iznenaditi ako registrovanog taksistu navečer ugledate u nekoj diskoteci kako svira, pjeva ili odete na pijacu i vidite kako prodaje mobitele, pronađete ga kako vrši prodaju i na PIK-u…, dok oni koji bi uistinu taksirali jedva sastavljaju kraj s krajem.

Prethodna objavaSljedeća objava