Kao da je vrijeme stalo: Hotel Internacional u srcu Zenice čuvaju bivši radnici 

Osamdesetih godina prošlog vijeka bio je jedan od simbola Zenice. Hotel Internacional. Otvoren je ‘78. kako bi ugostio visoke državne i privredne delegacije koje su u Jugoslaviju dolazile radi sklapanja dogovora sa čuvenom Željezarom. Pri otvaranju je opremljen luksuzno, potpuno klimatizovan, imao je saunu, fine restorane, brojna umjetnička djela.

Hotel je u stečaju, kao i Željezara u čijem je vlasništvu. Do samog zatvaranja, u hotelu je radio Vedad Ćatović – vjerni repepcioner Internacionala punih 25 godina.

“Kao dijete, mnogo puta sam prolazio pored hotela. Svjetla i vanjski izgled hotela probudili su u meni želju da jednog dana radim ovdje i to mi se ostvarilo. I dan danas, uvijek govorim ono “nekad i sad”, kako je to nekad sve bilo u punom sjaju. Od enterijerskog dijela smo mnogo uspjeli sačuvati. Nekad mi se vrate i emocije pa kažem “Kako je do svega ovoga moralo doći?”, priča nam Vedad Ćatović, bivši recepcioner Hotela Internacional.

Hotel je radio do 2018. ali i danas izgleda kao da je vrijeme stalo još za vrijeme Tita. Mogao je primiti do 120 gostiju a među njima su bili i brojni poznati i moćni ljudi.

Prilikom svojih posjeta zeničkoj Željezari i Josip Broz Tito je boravio u ovom hotelu, a mi smo posjetili njegov dvoetažni apartman. Kažu nam da se u ovom hotelu nekad znalo: bez odijela niste mogli ući ni na parking. A koliko je hotel bio moderan tada, pokazuje ovaj Titov apartman: platno za projektor postaje šank.

Pogledajte video priču N1 o legendarnom hotelu Internacional:

Bivši radnici se nadaju prodaji hotela i njegovom oživljavanju. Polako se javljuju se zainteresovani kupci a cijena je nešto više od 9 miliona KM.

“Ova generacija srednja koja je tu dolazila na kaficu i kolač, u baštu hotela Internacional, i dan danas pitaju kad bi to moglo proraditi. Nažalost, mi nismo finansijski u mogućnosti da to pokrenemo. Ali pozivamo investitore da dođu i ulože. Neće se pokajati, brzo će vratiti investiciju sigurno. Mi se nadamo da će se to i desiti.” – poručuje predsjednik Sindikata Željezare Zenica, Avdija Halilović.

Na sedmom spratu hotela nalazi se i prepoznatljiva terasa sa koje se pruža pogled na cijelu Zenicu. A ispred hotela je podzemna garaža koja vodi gotovo do stadiona Bilino polje. Radnici nam kažu da postoji mogućnost da se prokopa još 30 metara tunela, pa da gosti direktno iz hotela mogu do stadiona, što bi pogodovalo velikim fudbalskim zvijezdama koje sa reprezentacijama dolaze da igraju ovdje, na stadionu Bilino polje.

Prethodna objavaSljedeća objava