Djeca iz Zenice na svjetskom takmičenju iz robotike i programiranja

Djevojčice i dječaci iz Zenice, svrstani u dvije ekipe, predstavljaju našu zemlju na svjetskom takmičenju iz robotike i programiranja u Dortmundu. Upravo na ovakav način žele mijenjati sliku naše zemlje, ali i Zenice, iz grada teške industrije i zagađenja, u grad modernih IT tehnologija.

Jedanaestogodišnji Robert Kačmarik iz Zenice, polaznik STEM akademije u Zenici, predstavlja našu zemlju, sa svojim robotom na svjetskom takmičenju iz ove oblasti.

“Naučio sam sklapati robote, programirati, šta rade koji senzori i tako. Hoćemo da budemo bolji naravno, ali ima dosta druge djece koja se bave ovim i bit će nam malo teže nego na državnom”, kaže Robert.

I u senior ekipi takmiče se djeca iz Zenice. Nina Bešlagić, polaznica STEM akademije u Zenici, ističe da joj je upravo izučavanje programiranja kao vannastavne aktivnosti pomoglo da otkrije čim želi da se bavi u životu. Kaskanje s razvojem ove branše u našoj zemlji nadoknađuje većim trudom.

“U školi je neki malo zastario sistem i ovdje se bavimo ozbiljnim nekim tehnologijama, sklapamo sami robote koristimo razne senzore, algoritme, također i programe. Sreća postoje programi koji su prilagođeni najmanjoj djeci, tako da imate programe, kreće se od najjednostavnijh, da bi se na kraju usavršili i došli do najkompleksnijih”, ističe Nina.

A da zainteresiranost za ovu oblast u ovom gradu raste, kaže podatak da je od marta od kako djeluje STEM akademija, edukaciju prošlo više od 120 djece. Upravo to je, ističu osnivači, dokaz da se identitet Zenice, grada teške i prljave industrije, nesumljivo prilagođava digitalnoj budućnosti, sve uz pomoć djece.

“Oni logički razmišljaju, korsite programski jezik, dakle te vještine i ta kombinacija sa logičkim rzmišljanjem razmišljanjem matematike, fizike, programiranja, kombinacija svega toga, djeca drugačije razmišljaju i imaju bolje postavljene ciljeve u životu”, naglašava Kenan Varda iz STEM akademije u Zenici.

“Uključivanje djece kad su mladi u taj digitalni svijet može sigurno donijeti dobrih stvari, ali to mora biti kad su mlađi kontrolisano, mora biti dozirano i msilim da je ovo što mi radimo u tom smjeru da se djeci pokaže i drugi način korištenja modernih tenhologija. Nisu još uvijek svjesni da to može biti zaista pravi pogodak”, kaže Ernad Bešlagić, edukator u STEM akademiji u Zenici.

A učenjem novih softverskih rješenja, naglašavaju, ne žele izbrisati mašinsko metalarušku branšu po kojoj je ovaj grad poznat, nego je unaprijediti na malo savremeniji, lakši ali nadasve čišći način.

Prethodna objavaSljedeća objava