Demokratska fronta ne želi u koaliciju sa HDZ-om u ZDK

U Zeničko-dobojskom kantonu u protekle dvije sedmice intenzivno traju dogovori o formiranju nove Vlade i raspodjela fotelja. Nova skupštinska većina, koju čini šest stranaka, je trebala biti pojačana i sa tri zastupnika stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

U javnosti se pojavila informacija da je Dragan Čović uslovio “Osmorku” na Federalnom nivou da dio vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu mora biti i HDZ BiH. Jedini problem je predstavljala Demokratska fronta, jer su od ranije poznati stavovi ove stranke prema HDZ-u zbog odnosa koji Hrvatski narodni sabor (HNS BiH) i navedena stranka imaju prema Željku Komšiću, članu predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i predsjedniku stranke Demokratska fronta, jer ne priznaju njegov legitimitet.

– Za Demokratsku frontu nije prihvatljivo da HDZ bude dio ove naše priče u ZDK – izjavio je Goran Bulajić na prvoj i do sada jedinoj konferenciji za medije nakon dogovora “Šestorke” o uspostavljanju vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu.

Podsjećamo, HNS BiH je prije nepuna dva mjeseca donio zaključak da se Željko Komšić proglasi nepoželjnom osobom u svim područjima gdje institucije HNS-a imaju utjecaj i institucije koje su osnovane u ime hrvatskog naroda.

– S obzirom na to da ta osoba, ne samo tokom kampanje, nego i evo nakon završetka izbornog procesa i dalje grubo krši Ustav BiH iznošenjem raznih pogleda, ideja, mišljenja smo da treba osporiti i legalnost i legitimitet upražnjavanja mogućnosti hrvatskog člana Predsjedništva BiH – izjavio je sredinom oktobra predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

Sinoć je održan sastanak Kantonalnog odbora Demokratske fronte ZDK na kojem je razmatran zahtjev da HDZ BiH participira u novoj Vladi ovog kantona. Kako radio Zenit saznaje, odlučeno je da se ne udovolji ovom zahtjevu i ne prihvati HDZ BiH kao koalicioni partner.

Upitno je da li će dosadašnja većina u Zeničko-dobojskom kantonu ispoštovati raniji dogovor da novi koalicioni partner može postati samo onaj za koji postoji konsenzus svih stranaka koalicije, a to su BHI KF, SDP, NiP, DF, Naša stranka i NES.

Da li će Demokratska fronta ostati dio nove većine ili će doći do prekompozicije i da tri skupštinara Demokratske fronte zamijene tri skupštinara HDZ-a, a sve kako bi se ispoštovao uslov koji je postavio Dragan Čović, ostaje da vidimo. Već ranije, kada je postignut dogovor da će DF participirati u novoj skupštinskoj većini u ZDK, svoje kolege iz stranke je Zlatan Begić, potpredsjednik DF-a, upozorio da budu oprezni. O ovome pročitajte OVDJE.

Na odluku Demokratske fronte Zeničko-dobojskog kantona da ne ide u koaliciju sa HDZ-om je najvjerovatnije uticala i sama centrala ove stranke, kako bi koliko toliko zaštitila dignitet predsjednika Željka Komšića.

U novoj skupštinskoj većini u Zeničko-dobojskom kantonu je negativno mišljenje o Željku Komšiću imala i nekadašnja skupštinarka Sanja Renić, koja je u mandatnom periodu 2018-2022 bila članica Naše stranke, a sada BHI KF.

Podsjećamo, početkom 2019. godine Renić je na svom Facebook profilu Komšića nazvala ‘zadnjim smećem’.

– Kako Komšić uvijek potvrdi moje mišljenje o njemu kao zadnjem smeću? Samo ga dopuni informacijama da voli baklavu i da mu je obilazak BiH od Sarajeva do Vlašića – napisala je tada Renić na Facebooku.

Da li će ‘zadnje smeće’ u budućnosti mirisati Sanji Renić ili će se okrenuti HDZ-u BiH, ostaje da vidimo.

zenit.ba

Prethodna objavaSljedeća objava