Danas mirna protestna šetnja podrške roditeljima nedužno ubijene djece

U mjesecu novembru izrečena je presuda za petero optuženih u predmetu “Zijad Mutap i drugi” koji se vodio pred Sudom Bosne i Hercegovine u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića. Optuženi su u prvostepenoj presudi oslobođeni krivice.

Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine obuhvatila je Zijada Mutapa, zatim njegovu kćerku Alisu Ramić koja je bila sa Dženanom u noći februara 2016. kada je mladić stradao. Među optuženima bili su i policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela “Crystal” Muamer Ožegović.

Suđenje je trajalo nešto duže od godinu, a pozvan je veliki broj svjedoka od kojih su mnogi bili zaštićeni svjedoci, a koji su otkrili do sada nepoznate detalje.

Memići i njihov pravni zastupnik Ifet Feraget tvrde da Alisa Ramić i visokopozicionirani pojedinci u institucijama prikrivaju stvarne uzroke smrti. Među najodgovornijima za to ističu upravo Burzić koja je suspendovana s pozicije sutkinje Suda Bosne i Hercegovine nakon što je protiv nje pokrenuta istraga.

Oštro kritikuju i rad aktuelne glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije.

Nezadovoljstvo radom institucija na ovom slučaju je iskazivano protestima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ali i u drugim bh. gradovima.

Povodom prvostepene presude neformalna grupa građana Zenice će danas održati mirnu protestnu šetnju.

Ova šetnja, kako navode organizatori, odnosi se na svu djecu čija ubistva nisu rasvijetljena.

Inače, okupljanje je planirano sa početkom u 12:00 sati ispred zgrade Gradske uprave Grada Zenica.

Pozivaju ovim putem sve predstavnike vlasti, političkih partija, novinare i ostale sugrađane da se pridruže ovoj protestnoj šetnji kako bi poslali snažnu poruku podrške i borbe za istinom i pravdom.

zenit.ba

Prethodna objavaSljedeća objava