Udruženje “Medica” Zenica obilježava 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Udruženje “Medica” Zenica i ove godine daje doprinos u obilježavanju Globalne kampanje – 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koja počinje 25. novembra (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) i završava 10. decembra 2022. godine (Međunarodni dan ljudskih prava).

U navedenom periodu “Medica” Zenica će realizovati niz aktivnosti u saradnji sa nadležnim institucijama, ustanovama, partnerskim organizacijama i neformalnim grupama žena u BiH, a sa ciljem podizanja svijesti i edukacije o neophodnosti osjetljivog i adekvatnog djelovanja i zaštite žena i djece žrtava nasilja, kao i prevenciji nasilja.

Na Trgu Alije Izetbegovića sa početkom u 11 sati “Medica” Zenica će u petak, 25.novembra, organizovati uličnu akciju i podjelu promotivnog materijala s ciljem podizanja svijesti i informisanja građana o obavezi prijavljivanja nasilja i dostupnih modela pomoći žrtvama nasilja.

Od 25. novembra bit će dostupan i online modul sa 15 edukativnih sesija za žene.

Bit će održane i edukativne radionice za žene i za muškarce u cilju podizanja svijesti o problemu nasilja nad ženama, a koje će voditi Neformalna mreža žena iz ruralnih sredina ZDK-a.

zenit.ba

Prethodna objavaSljedeća objava