Predstavnice Grada Zenice učestvovale na Svjetskom kongresu u Barceloni

U okviru projekta „Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“ u Barceloni je sredinom ovog mjeseca održan Smart City Expo World Congress.

Riječ je o vodećem međunarodnom događaju za gradove.

Misija kongresa je osnažiti gradove i kolektivizirati urbane inovacije širom svijeta.

Kroz promoviranje društvenih inovacija i utvrđivanje mogućnosti za saradnju, događaj je posvećen stvaranju bolje budućnosti za gradove i njihove građane.

Grad Zenica jedna je od pet jedinica lokalne samouprave u BiH koja učestvuje u ovom projektu.

Na kongresu u Barceloni Grad Zenica predstavljale su Jakuta Imširović, šefica Sektora za ekologiju i komunalne poslove i Elma Alić, stručna saradnica za zaštitu okoliša u Sektoru za ekologiju i komunalne poslove Grada Zenica.

– U sklopu studijske posjete, voditelji projekta i koordinatori na lokalnom nivou imali su priliku upoznati se sa novim znanjima, iskustvima, preuzeti nove pozitivne prakse te iste implementriati s ciljem efikasnijeg razvoja digitalizacije – kazala je Jakuta Imširović, šefica Sektora za ekologiju i komunalne poslove.   

Projekat „Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“ se realizuje kroz razvojno partnerstvo sa kompanijama Lanaco d.o.o., i DVD Solutions d.o.o. u okviru develoPPP. de programa koji implementira GIZ u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke, u saradnji sa udruženjem Bit Alijansa.

zenit.ba

Prethodna objavaSljedeća objava