Naučna konferencija povodom 80 godina od potpisivanja Zeničke rezolucije

Naučna konferencija pod nazivom “Građanski aktivizam i otpor fašizmu kao izraz demokratije i ljudskih prava – 80 godina od potpisivanja Zeničke rezolucije i 110 godina od rođenja Fadila Imamovića“ bit će održana u utorak 20. decembra 2022. godine u sali 10 Metalurško-tehnološkog fakulteta u Zenici, s početkom u 10 sati.

– U periodu kad su se sredinom prošlog stoljeća fašistički oblaci nadvili nad svijetom i kad je Bosna i Hercegovina bila podijeljena između njemačkog i italijanskog fašističkog okupatora, a pod civilnom upravom NDH-e, Bošnjaci su, između ostalog i pišući Rezolucije, dizali glas protiv nacizma i fašizma spašavajući vlastiti život, kao i život svojih komšija: Jevreja, Roma, Srba, kao i drugih antifašista, bez obzira na njihovo vjersko, rasno, narodnosno ili drugo opredjeljenje – objavljeno je na stranici muftijstvo.ba .

Prisjećajući se Rezolucije koju su zenički Bošnjaci potpisali 26. maja 1942. godine, kao i jednog od njenih potpisnika, organizatora otpora fašističkim okupatorima, revolucionara i humaniste, vrsnog zeničkog pravnika i suca Fadila Imamovića, Muftijstvo zeničko, Pravni fakultet Univerziteta u Zenici i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Zenica organiziraju naučnu konferenciju “Građanski aktivizam i otpor fašizmu kao izraz demokratije i ljudskih prava – 80 godina od potpisivanja Zeničke rezolucije i 110 godina od rođenja Fadila Imamovića“.

Izlagači na ovoj konferenciji će biti: prof. dr. Hilmo Neimarlija, prof. dr. Mevludin Dizdarević, Mustafa Spahić, prof., prof. dr. Ermin Sinanović, prof. dr. Senija Milišić, prof. dr. Safet Bandžović, dr. Hikmet Karčić, prof. dr. Ajdin Huseinspahić, prof. dr. Enis Omerović, doc. dr. Sedad Dedić, doc. dr. Mirza Džananović, mr. Amela Dedić, mr. Alen Zečević i mr. Admir Lisica.

Na otvaranju naučne konferencije obratit će se hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, muftija zenički, prof. dr. Larisa Velić, dekanesa Pravnog fakulteta u Zenici, prof. dr. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici i gosp. Mirnes Bašić, premijer ZE-DO kantona.

Poseban gost ove konferencije biće dr. Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ u Bosni i Hercegovini.

zenit.ba

Prethodna objavaSljedeća objava