Kasumović : Treći korpus bio je najorganizovaniji korpus Armije RBiH

U organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko dobojskog kantona danas je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana svečana akademija povodom 30. godišnjice Trećeg korpusa Armije RBiH kojoj je prisustvovao i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, Treći korpus je bio naorganizovaniji korpus Armije BiH u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i borio se na brojnim ratištima ne samo u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu.

“Svim pripadnicima Trećeg korpusa Armije RBiH, porodicama šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanim borcima čestitam ovaj značajan datum, ipak je ovo trideseta godišnjica od osnivanja. Historija naše zemlje je duga, a to je prvi put bilo u historiji da Bošnjaci ratuju za svoju državu. Ona je i Srpska i Hrvatska, ali smo se od agresije na BiH uspjeli odbraniti i sa jedne i sa druge strane. Treći korpus je naorganizovaniji korpus u državi BiH od svih korpusa bio i tu nema dileme, čak i moja 317. Slavna brigada je pripadala ovom korpusu. Još jednom svima čestitam uz poruku da tradiciju moramo čuvati i sačuvati. Danas je to svečanije nego ranijih godina iz razloga mnogih kretanja u svijetu i to treba tako. Trebamo čuvati i cijeniti svoje vrijednosti”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

U svom obraćanju gradonačelnik Zenice posebno je podvukao da se ovakve manifestacije trebaju održavati kako bi se podsjećalo na ono što je BiH preživjela, ali i kako bi nove generacije znale šta se ratnih godina dešavalo u državi.

“Napravljena je Armija RBiH za koju niko nije vjerovao da će odbraniti ovu državu i uspjeli smo u tome, zbog čega smo bili svjetsko čudo. I danas, baš kao i tada, trebaju nam hrabri i odlučni ljudi, od svoje struke, da pravimo državu. Nažalost, za ovakvu državu, svi vi koji ste bili u ratu, nismo se borili i nismo mogli ni sanjati da će biti takva država. Mislili smo da će biti pravednija i bolja. Sve vrijeme sam od rata naovamo na pozicijama u vlasti. Puno bolje smo bili organizovani prije 30 godina nego danas. Loše politike, pogotovo zadnjih petnaestak godina, dovele su nas do toga da postajemo maltene nebitni iako smo najbrojniji. Sve ovo govorim da ne bismo ponavljali greške. Kada se organizujemo i postavimo ljude na prava mjesta napravit ćemo svjetsko čudo, baš kako smo to učinili tokom agresije. Nemojmo dalje tonuti i propadati, svoje moramo slaviti i obilježavati, mlađe naraštaje učiti vrijednostima kako smo sačuvali našu državu i, ako Bog da, ona će živjeti vječno”, zaključio je gradonačelnik Kasumović.

Inače, jedan od pokrovitelja svečane akademije povodom 30 godina od osnivanja Trećeg korpusa Armije RBiH u zeničkom pozorištu je i Grad Zenica.

Podsjetimo, na današnji dan, 1. decembra 1992. godine, Naredbom načelnika Štaba Vrhovne komande Sefera Halilovića u Zenici je formiran Treći korpus kao jedan od ukupno sedam korpusa Armije Republike BiH.

zenicainfo.ba

Prethodna objavaSljedeća objava