Babajić ide u Dom naroda Parlamenta FBiH, napušta Gradsko vijeće

U skladu sa članom 10.10. Izbornog zakona BiH kantonalna zakonodavna tijela biraju 80 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, 23 iz reda bošnjačkog, 23 iz reda srpskog, 23 iz reda hrvatskog naroda i 11 iz reda Ostalih.

Ranije je Centralna izborna komisija BiH utvrdila rezultate posrednih izbora i dodjelila 76 mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Preostala četiri (4) mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, jednog iz reda srpskog naroda i tri (3) iz reda Ostalih, Centralna izborna komisija BiH danas je popunila u skladu sa članom 10.16 stav (3) Izbornog zakona BiH i Kriterijima i postupku popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Mandati u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH dodjeljeni su:

  1. Kristina Petrović – Srpkinja
  2. Belma Kapo – Ostali
  3. Halil Selimbašić – Ostali
  4. Almir Babajić – Ostali

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je, nakon razmatranja izvješataja o izvršenim provjerama a nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka i nepravilnosti, okončala postupak ovjere političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na prijevremenim izborima za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik i načelnika Općine Bratunac i Vogošća koji će se održati u nedjelju, 05.02.2023. godine.

Centralna izborna komisija BiH je ovjerila 13 političkih stranaka i 7 nezavisnih kandidata. U skladu sa Uputstvom o redoslijedu izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik i načelnika Općine Bratunac i Vogošća rok za podnošenje zahtjeva za ovjeru koalicija ističe danas u 16:00 sati.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je usvojila i Uputstvo o dopunama i izmjenama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Način i postupak provjere kandidata, ovjera kandidatskih listi i izdavanje uvjerenja osobama koje su dobile mandat predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine su regulirani navedenim aktom, koji će javnosti biti dostupan na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba .

Nakon dodjele mandata javnosti se obratio Babajić:

– Dragi prijatelji, kao što vidite na današnjoj sjednici CIK-a sam izabran u Dom naroda FBiH. Veliki broj Vas je svo ovo vrijeme bio uz mene. Hvala svima koji su mi pomogli aktivno u kampanji, a to je više od 100 ljudi. Hvala svim gradovima Kaknju, Zavidovićima (ekipi iz Vozuče), Visokom, Brezi, Varešu, Tešnju, Doboj-jugu i ekipi iz Maglaja. Naročito hvala mojoj Zenici. Nakon 8 godina provedenih u Gradskom vijeću Zenica možda je i vrijeme došlo za nešto veće i dalje, ali me raduje što znam da će doći umjesti mene osoba koja će se boriti za interese grada isto kao i ja Amel Šišić. Hvala Vam svima još jednom na podršci sve ove godine, budite sigurni da Vas neću niti osramotiti niti razočarati! – izjavio je Babajić na svom Viber kanalu.

zenit.ba

Prethodna objavaSljedeća objava